حزب لیست پیشرو براى صلح


حزب لیست پیشرو براى صلح ، اندکى پیش از انتخابات سال 1984 به وسیله ى برخى افراد گروه هاى رادیکال عربى و یهودى که نسبت به وضع اعراب مقیم اسرائیل و حل مشکلات فلسطین دیدگاه مشترکى داشتند، بنیانگذارى شد.

 از ناحیه ى اعراب ، هسته ى اولیه ى حزب را گروه هایى مرکب از افرادى با گرایش هاى پیشرو تشکیل دادند. در راءس این گروها، گروهى از شهر الناصره بود که در سال 1981 به دلایل فکرى ، سیاسى و سازمانى از جبهه ى دموکراتیک براى صلح و برابرى (حداش ) منشعب شد. گروه دوم از شهر ام الفحم که در سال 1984 از جنبش فرزندان وطن (به علت خوددارى این جنبش از شرکت در انتخابات پارلمانى همان سال ) جدا شد. محمد میعارى (از بنیانگذاران و رهبران جنبش زمین در دهه ى شصت )، کشیش ریاح ابوالعسل ، ولید صادق عضو کنست (قبلا از حزب مبام و در حال حاضر از حزب میرتس ) و احمد درویش برجسته ترین شخصیت هاى عربى اند که در تشکیل حزب لیست پیشرو براى صلح شرکت داشتند. از ناحیه ى یهودیان ، سازمان الترنتیو (راه دیگر) به رهبرى متتیاهوپیلید و اورى افنیرى و عناصرى منشعب از جنبش شیلى ، هسته ى اولیه حزب را تشکیل دادند. یادآورى مى شود که سازمان الترنتیو و جنبش ‍ شیلى هر دو از جمله تشکیلات چپ گراى رادیکال بودند.
پس از تاءسیس حزب ، یک کمیته ى مرکزى 21 نفره و یک دفتر 7 نفره تشکیل و یک برنامه ى سیاسى ارایه شد. مهم ترین نکات مطرح شده ، در آن برنامه عبارت است از: مساوات کامل یهود و اعراب در اسرائیل ، پذیرش ‍ متقابل حق تعیین سرنوشت براى دو ملت یهودى اسرائیل و عربى فلسطین ، عقب نشینى اسرائیل از کلیه ى اراضى اشغال شده در جریان جنگ 1967 از جمله بخش شرقى بیت المقدس ، به رسمیت شناختن متقابل دولت اسرائیل و دولت فلسطین (که پس از خارج شدن ارتش ‍ اسرائیل از مناطق اشغالى ، در این مناطق ایجاد خواهد شد)، به رسمیت شناختن سازمان آزادیبخش فلسطین به عنوان یگانه نماینده ى رسمى ملت فلسطین و مذاکره با این سازمان به منظور تحقق صلح بین دو ملت ، خروج فورى و بى قید و شرط نیروهاى اسراییلى از جنوب لبنان .
حزب لیست پیشرو براى صلح ، به منظور شرکت در انتخابات سال 1984، یک لیست انتخاباتى 120 نفره عربى - یهودى تهیه کرد که در آن نفرات اول و دوم به ترتیب محمد معیارى و متتیا هوبیلید بودند. در آن لیست سهم عرب ها 51 و سهم یهود 49 بود. برخى تلاش کردند از مشارکت این حزب در انتخابات مذکور جلوگیرى کنند و بهانه ى آنها این بود که حزب با صهیونیزم دشمن بوده و هدف واقعى اش سلب ماهیت یهودى دولت اسرائیل است همچنین یکى از بنیانگذاران جنبش منحله ى زمین (یعنى محمد معیارى ) در راءس این حزب قرار دارد. کمیته ى مرکزى انتخابات ، تصمیم به ممانعت از شرکت حزب در انتخابات گرفت ولى دادگاه عالى تصمیم کمیته ى مذکور را غیر قانونى و باطل اعلام کرد. در آن انتخابات ، حزب توانست دو کرسى کنست را از آن خود کند که میعارى و متتیاهو آن دو کرسى را اشغال کردند و در انتخابات بعدى (سال 1988) تنها میعارى توانست وارد کنست شود ولى در آخرین انتخابات ، حزب نتوانست حد نصاب لازم را براى ورود به کنست کسب کند.
دیرى نپایید که از یک سو انسجام و هماهنگى بین دو شاخه ى عربى و یهودى حزب و از سوى دیگر هماهنگى در درون هر شاخه به هم خورد و این حزب با اختلافات سازمانى و سیاسى درونى روبرو شد. این اختلافات در سال 1986 سبب شد 30 نفر از اعضاى عرب سرشناس دفتر سیاسى که اغلب از منطقه ى المثلث بودند، از حزب خارج شوند. همچنین در سال 1988 بیش تر کادر رهبرى یهودى از حزب کناره گیرى کردند و به مرور زمان بقیه ى کادر رهبرى یهودى و بسیارى از بنیانگذاران عرب نیز حزب را ترک کردند. از اوایل دهه ى نود، حزب لیست پیشرو براى صلح به صورت حزبى صرفا عربى به رهبرى گروه شهر الناصره درآمده است . در نمیه ى سال 1994 بین محمد میعارى رهبر حزب و هوادارانش مناقشه ى حادى رخ داد. کادر رهبرى حزب ، میعارى را به اتخاذ مواضعى تند علیه موافقتنامه اسلو، سیاست هاى تشکیلات خود گردان فلسطینى و همکارى حزب با حداش و اعراب با یهودیان و تلاش براى ایجاد تشکل سیاسى جدیدى با مشارکت عده اى از همفکران او (بنا به ادعاى عزیز شحاده سخنگوى حزب ) متهم کرده بود.
تفکرى که هم اکنون بر این حزب حاکم است ، بر هویت فلسطینى تاکید مى کند و آن را تکیه گاه و عامل مشروعیت بخش حضور حزب در میان عرب هاى مقیم اسرائیل و عنصر تمییز دهنده ى حزب از راکح و سایر جریان هاى سیاسى مى داند. از لحاظ برنامه ى سیاسى ، حزب همانند همه ى عرب هاى مقیم اسرائیل بر لزوم احقاق حقوق مدنى و قومى اعراب تاکید مى کند این برنامه بر دو پایه ى اصلى مبتنى است : مساوات تام میان اعراب و یهود در اسرائیل و پذیرش اعراب به عنوان اقلیتى نژادى و تشکیل دولت مستقل فلسطین در سرزمین هاى اشغالى شامل بخش شرقى بیت المقدس پس از عقب نشینى اسرائیل از آنها. حزب موافقتنامه اسلو را تایید مى کند و روابط مستحکمى با تشکیلات خود گردان فلسطینى دارد.
از لحاظ اجتماعى حزب لیست پیشرو براى صلح نماینده ى اقشار بور ژوار که در دهه ى هفتاد شکل گرفته است ، مى باشد و کادر رهبرى را روشنفکران ، دارندگان مشاغل آزاد و بازرگانان تشکیل مى دهند. تاکید بر هویت فلسطینى ، تمایل بعضى به ادغام در فعالیت هاى سیاسى و اقتصادى در اسرائیل و هوادارى از برخى رهبران محلى عرب ، عوامل تشکیل دهنده ى پایگاه انتخاباتى حزب به شمار مى روند.
حزب از لحاظ سازمان داراى چندین نهاد است ولى این نهادها پایدار نبوده و فعالیت آنها چندان محسوس نیست .
شمار کرسى هاى حزب در دوره هاى مختلف کنست : کنست یازدهم (1984) 2 کرسى ، کنست دوازدهم (1988) 1 کرسى .

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد