روغن زیتون خوراکى

  از روغنهایى که مورد توجه بسیار پیشوایان اسلام بوده ، روغن زیتون است ، به طورى که آنرا با سرکه یک خورش معمولى بسیار خوب مى دانستند.
عن ابى عبدالله (ع ) قال : کان احب الاصباغ الى رسول الله (ص ) الخل و الزیت ، و قال هو طعام الانبیاء(391)
امام ششم (ع ) مى فرماید: بهترین خورشها نزد رسول خدا(ص ) سرکه و روغن زیتون بوده و نیز آن حضرت فرمودند: این غذا، غذاى انبیاء است .


خوردن روغن زیتون با سرکه از نظر غذایى قابل دقت و توجه است که بعدا شرح خواهیم داد.
عن ابى عبدالله (ع ) الخل و الزیت من طعام المسلمین (392)
حضرت صادق (ع ) فرمودند: روغن زیتون و سرکه جزو غذاهاى مسلمانان است .
پیامبر اکرم (ص ) روغن زیتون را بر طرف کننده صفرا و بلغم و مقوى اعصاب و نیکو کننده اخلاق و باعث پاکى نفس و از بین برنده غم و اندوه مى دانستند.
و درباره خودرن آن سفارش فرمودند.
عن النبى (ص ): علیکم بالزیت فانه یکشف المرة و یذهب البلغم و یشد العصب و یحسن الخلق و یطیب النفس و یذهب باالغم (393)
((روغن مایع زیتون ، سرشار از ویتامین ها و املاح معدنى خصوصا پتاسیم است ، و قرنها است که روغن زیتون با نان ، یکى از منابع اصلى غذایى را به انسان ارزانى داشته است ))(394)((روغن زیتون براى تولید سوخت بدن ارزش زیاد دارد زیرا صدگرم آن 234 کالرى حرارت مى دهد و از این جهت یک غذاى نیروبخش است - و کسانى که مى خواهند سلامتى داشته باشند باید به این اکسیر، علاقمند شوند.....
روغن زیتون نرم کننده و ملین است و براى رفع عوارض کلیه ها و سنگهاى صفرا وى و قولنجهاى کلیوى و کبدى و رفع یبوست ، بسیار نیکوست ....
خوردن کمى زیتون با غذا اشتها را زیاد مى کند و ترشحات غدد مخصوصا صفرا را اصلاح مى نماید ولى زیاده روى در خوردن آن ، باعث زیادى ترشحات این دو غده مى گردد و باعث بى خوابى و لاغرى است و از این جهت خوردن آن به اشخاص چاق و بلغمى مزاج توصیه مى شود
))(395)
به این ترتیب روغن زیتون هم سنگهاى صفراوى را از بین مى برد و هم مناسب بلغمى مزاجهاست .
در روایات اسلامى خوردن آن را با سرکه تجویز کرده اند، و ما وقتى به کتب قدما نگاه مى کنیم مى بینیم روغن زیتون را صفرایى مى دانند، و براى آن مصلح مى نویسند، مصلح یعنى اصلاح کننده خاصیت آن ، و بهترین مصلح آن را سرکه مى دانند از این رو اگر کسى روغن زیتون را با سرکه مصرف کند چنانکه امروزه هم سالادها را اینطور مى سازند دیگر باعث لاغرى و بى خوابى نمى شود و ویژه اشخاص چاق و بلغمى مزاج نخواهد بود.
عن الرضا(ع ) انه قال ((نعم الطعام الزیت یطیب النکهة و یذهب البلغم و یصفى اللون و یشد العصب و یذهب باالوصب و یطفى الغضب )) (396)
امام هشتم (ع ) مى فرماید: روغن زیتون غذاى خوبى است ، زیرا بوى دهان را خوشبو مى نماید و بلغم را بر طرف مى سازد، صورت را صفا و طراوت مى دهد اعصاب را تقویت نموده ، مرض و درد را مى برد و شراره غضب را در نهاد انسان خاموش مى سازد.
خوشبویى دهان و طراوت صورت مربوط به کبد است .
((روغن قند و تنبلى کبد بسیار نافع است خوردن روغن زیتون جهت باز کردن زنگهاى تیره معجزه مى کند))(397)((یک قاشق سوپ خورى ، روغن مایع زیتون ، براى اشخاصى که از کبد مى نالند، داروى شفابخش ممتازى است و باید صبح ناشتا آنرا بخورند، یک قاشق سوپ خورى روغن زیتون اگر صبح ناشتا خورده شود علاوه براینکه هیچ گونه دل دردى به وجود نمى آورد، مجارى روده ها را چرب کرده و به توده غذاهایى که در آنجا جمع شده اند اجازه میدهد راه عادى خود را آهسته آهسته طى کنند.
از طرف دیگر روغن زیتون وقتى صبح ناشتا میل شود کمک به کبدهاى تنبل مى کند و کیسه صفرا هم به فعالیت افتاده از تولید و تکثیر میکربها در امعاء جلوگیرى مى نماید.
کسانیکه نمى توانند مصرف روغن زیتون را صبح ناشتا تحمل کنند و آنرا با میل بخورند مى توانند با آب لیمو آنرا مخلوط سازند، بعلاوه چنین اشخاصى مى توانند به هر وعده غذاى خود یک قاشق قهوه خورى ، روغن زیتون را مخلوط کرده و مصرف نمایند و بدین ترتیب رفته رفته به مصرف روغن زیتون عادت کرده و آنرا بدون هیچ گونه ناراحتى و دل به هم خوردگى خواهند خورد
))(398)
رابطه بسیار مستقیمى بین سلامت جسم و صحت روان موجود است بطوریکه هر کدام در دیگرى اثر مستقیم دارند و البته وقتى کبد خوب کار کند و کیسه صفرا فشار نیاورد و سایر اعضا هر یک کار خود را بنوبه انجام بدهند، قسمت عمده عصبانیتها و نگرانیها و بد اخلاقیها بر طرف مى شود، به همین جهت در کلام پیامبر اکرم (ص ) و امام رضا(ع ) این دو نکته قابل توجه است که فرمودند:
((خوردن روغن زیتون سبب حسن خلق و خاموش ساختن غضب است ))

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد