حیروت (آزادى ) یک حزب راست افراطى فرقه گراست که در سال 1948 همزمان با اعلام تاسیس دولت اسرائیل ،
توسط سازمان ا یتل (ارگون تشفایى لئومى یا سازمان نظامى قومى ) به فرماندهى کل مناخیم بگین بنیانگذارى شد. پس از تشکیل این حزب ، سازمان مذکور خود را منحل کرد و سایر سازمانهاى نظامى و گروههاى افراطى دست راستى که قبل از اعلام تاسیس اسرائیل فعال بودند، به این حزب پیوستند.
و به رغم اینکه سازمان ایتل از حیث اندیشه و سازمان زائیده جنبش اصلاحى بود که در سال 1925 از سوى ولادیمیر چاپتنسکى تاسیس شده بود، ولى با تشکیل حزب حیروت ، سران این حزب ، حزب اصلاح طلب را که در آن زمان در اسرائیل وجود داشت ، نادیده گرفته و ترجیح دادند با آن همکارى ننمایند.در انتخابات سال 1949 دو حزب به طور جداگانه در آن شرکت کردند. حزب حیروت و حزب اصلاح طلب در سال 1950 با یکدیگر متحد شدند. ولى در سال 1951، سران حزب اصلاح طلب از حزب حیروت جدا شدند.
در سال 1966 حزب حیروت با یک انشعاب روبرو شد. در آن سال شمارى از اعضاى حزب از جمله سه عضو کنست به رهبرى شموئیل تمیر در اعتراض به عملکر بگین در خصوص نحوه اداره امور حزب ، به عملکرد بگین با او پرداختند. این عده در سال 1967، حزب ((مرکز آزاد)) را بنیانگذارى کردند. در سال 1965 حیروت با مشارکت حزب آزادگان گروه ((گاحل )) را تشکیل دادند.
در سال 1973 این دو حزب به انضمام احزاب فهرست رسمى و مرکز آزاد و گروهى از ((جنبش سرزمین کامل اسرائیل )) گروه لیکود را تشکیل دادند. در هر دو گروه گاحل و لیکود، حزب حیروت بیشترین قدرت را در اختیار داشته است .
حیروت در برنامه هاى انتخاباتى دهه پنجاه تا نیمه دهه شصت خود و در زمینه سیاست خارجى و امنیت خواستار ((یکپارچگى سرزمین اسرائیل در مرزهاى تاریخى اش )) (شامل برخى زمینهاى واقع در کرانه باخترى شرق اردن ) جهت اعمال سیاست نظامى فعال بر ضد کشورهاى عربى به منظور آرام سازى مرزها و نیز جلوگیرى از عملیات چریک هاى فلسطینى شده بود. در خصوص مسایل اقتصادى و اجتماعى ، حیروت خواهان تحقق اقتصادى بر پایه اقدامات فردى و رقابت آزاد و جایگزین کردن نظام اقتصادى مبتنى بر سه بخش دولتى ، هستدروتى و خصوصى بوسیله یک اقتصاد ملى که همه عناصرش درهم آمیخته بوده و تابع قانون واحدى باشد، بود. از دیگر خواسته هاى حزب در زمینه مسایل اقتصادى و اجتماعى جدا کردن طرح هاى نظرى و علمى اقتصادى هستدروت و نقش آن به عنوان یک اتحادیه کارگرى و واگذارى مالکیت این طرح ها به اتحادیه هایى تعاونى که بدین منظور ایجاد مى شود، بود. حیروت همچنین خواستار ملى کردن و فک ارتباط صندوق بیماران و صندوق هاى بازنشستگى از هستدروت و ادغام آن در خدمات درمانى و اجتماعى که دولت ارایه مى دهد، شده بود و در خصوص ارتباط دین با حکومت ، این حزب بر لزوم احترام گذاشتن به ارزشهاى دین یهود تاکید داشت .
شمار کرسى هاى حزب حیروت (تا پیش از ادغام در لیکود) در دوره هاى مختلف کنست ، کنست اول (1949) کرسى ؛ کنست دوم (1951) 8 کرسى ؛ کنست سوم (1955) 15 کرسى ؛ کنست چهارم (1959) 17 کرسى ؛ کنست پنجم (1961) 17 کرسى ؛ کنست ششم (1965) 15 کرسى (از مجموع 26 کرسى گروه گاحل )؛ کنست هفتم (1969) 15 کرسى (از مجموع 26 کرسى گروه گاحل ).