گیاهى است داراى ساقه هاى نازک تو خالى بدون برگ ، بیخ آن به اندازهشلغم و پوست در پوست است . خورده مى شود و در پختن اغذیه نیز به کارمیرود. ((پیاز داراى ویتامیهاى (آ، ب 1، ب 2، ب 12،پ ، ث ، مى باشد))(342) ((در پیاز علاوه در ویتامین ها، آهن ، آهک ، فسفر، پتاسیم ،سدیم ، گوگرد، گوگرد، ید، سیلیس و قند موجود است که مستقیما جذب بدن مى شود، و براىاشخاصى که بیمارى قند دارند نیز مضر نیست بطور کلى عناصر متشکله در پیاز عبارتنداز 260 آب 70 - 80 درصد قند 2 - 6 درصد مواد ازت دار 1 - 2درصد خاکستر 5 - 8 درصد مواد چربى 1 مواد غیر ازت دار 8 - 20 درصد روغنانسانس 16 درصد در سال 1917 وجود نوعى آنتى بوتیک را در پیاز تشخصىدادند که درابتدا((الى سین))نامیدهشد))(343) در اخبار وروایات اسلامى خواص زیر را براى پیاز بیان نموده اند: پیاز خستگى را بر طرف مىسازد، و اعصاب را قوى مى نماید، باعث نیروى پاها و گامها در راه رفتن است ، شوهت رازیاد مى کند و تب بر است . قال ابو عبدالله ...(ع ) البصلیذهب باالنصب و یشد العصب و یزید فى الخطا و یزید فى الماء و یذهب بالحمى(344) ((پیاز بهواسطه فسفرى که دارد انجام کارهاى فکرى را آسان مى سازد، به همین جهت مصرف آن بهمتفکرین و کسانى که کارهاى فکرى دارند توصیه شده است . در مورد ضعف و فرسودگىجسمى و عصبى ، پیاز داراى عمل نیروبخش تقریبا فورى و آنى است . پیاز براى بچههایى که دیر رشد مى کنند، همچنین براى پیر مردانى که ضعیف شده و مى خواهند تقویتکنند، غذاى مقوى و نیرو بخشى است . پیاز سرشار از سیلیس است ، و این ماده بهمقدار خیلى زیاد، در بدن موجود است و براى تشکیل و نگهدارى استخوانها و شرائینکاملا لازم است . اگر شما احساس مى کنید خسته هستید، اشتها ندارید چنین هایى برصورتتان افتاده و رنگ صورتتان زرد شده است ، یک پیاز درست را 4 قسمت شده است در سهفنجان آب بجوشانید تا پیاز پخته شود و یک فنجان آب از کافى بماند و صبح ناشتا آنرابنوشید))(345) در آن روایت کهاز حضرت صادق (ع ) نقل شده پیاز براى قطع تب ، تجویز شده بود و نامى از تب مخصوصىبرده نشده بود ولى دانشمندان خاصیت تب برى پیاز را چنین نوشته اند: ((پیاز در بیمارى((شاربون))که مرضى عفونى است و میکرب آن معمولا بوسیله گزیدن مگسمخصوصى به انسان منتقل مى شود، اگر زیر و روى پاهاى بیمار را در ضماد مخلوط پیاز وسیر که خورده شده باشد بگذارند حال مریض بزودى بهبود خواهد یافت ... در اولینعوارض تب هاى تیفوئیدى باید پاهاى بیمار را تا قوزک پا در سه کیلو پیاز زنده شدهخوابانید و لفاف بندى کرده . این لفاف بندى ، عرق زیادى آورده و تب بیمار را قطع مىکند))(346) ((اگر تب کرده اید و در آتش آن مى سوزید پیاز را برش نازککنید و آنرا در ظرفى بریزید و روى آتش بگذارید و توجه کنید که پیازها داغ شود ولىرنگ قهوه اى بخود نگیرد و تا گرم است آنقدر که بدن شما نسوزد پیازها را به شکل ضمادروى شکم خود بگذارید و وقتى سرد شد آنرا بر دارید ضماد پیاز به این وسیله باعث قطعتب شما خواهد شد))(347) سمعت ابا عبدالله یقول :((کلوا البصلفان فیه ثلاث خصال ، یطیب النکهة و یشد اللثة و یزید فى الماء و الجماع))(348) حضرتامام صادق (ع ) مى فرماید: پیاز بخورید پیاز داراى سه خاصیت است : دهان را خوشبو مىکند، لثه ها را محکم مى سازد و منى را زیاد مى نماید. از آنجا که بوى بد دهان درنتیجه یک سلسله عفونتهاى داخلى است ، و پیاز از دشمنان سر سخت عفونت است لذا آن رامیکرب کش و نابود کننده بوهاى متعفن دانسته اند و طبعا با رفتن بوهاى بد بوى خوشطبیعى پیدا مى شود اگر چه پیاز خود داراى بویى تیز و تند است . ((پیاز نیز یکى از خوراکهاى ضد میکرب است پیاز یک ماده ضدعفونى است و میکربهاى گوشت ها را از بین مى برد. پیاز جهاز هاضمه و مجارى تنفسى راضد عفونى مى کند))(349) ((پیاز به واسطه گوگردى که دارد براى خون ، عامل ضد عفونى است . گوگرد پیاز وقتى وارد خون شود و به ریه ها برسد با عفونتهاى مجارى تنفس مثلآسم(350)، ورم گلو، برونشیت ، گریپ و غیره مبارزهمیکند. پیاز بواسطه یدى که دارد ضد((اسکوربوت))است و امراضى را که مربوط به سیستم لنفاوى است مثل ورمغدده ها، آبسه هاى شدید، جوشهاى زیر پوشت و غیره درمان کرده و بهبود مى بخشد))(351) ((اسکوربوت))نام یک بیمارى استو بمعنى رقت خون است از اثرات آن سستى لثه هاها و آمدن خون از آبها مى باشد و چونپیاز، ویتامین (ث ) دارد، و ویتامین (ث ) ضد اسکوربوت است بخوبى رقت خون را بر طرفمى نماید. از خواص پیاز که در روایت آمده بود تقویت قوه باه و ازدیاد شهوت و منىبود. ((پیاز داراى هورمون و دیاستازى است که غدد اشکو آمیزشى و گوارشى را تقویت مى نماید))(352) ((پیاز داراىفسفر است ، غذاى مغز و مشوق اموز آمیزشى است ، پیاز آهک دارد و استخوان بندى ودندانها را محکم کرده و از نرمى استخوان جلوگیرى مى کند. پیاز اشتهاى به غذا وشهوت را زیاد مى کند))(353) پیاز چنانکهخواندیم ضد عفونت است ، لذا این دستور با ارزش را از امام ششم مى آموزیم . امامصادق علیه السلام مى فرماید:قال رسول الله اذا دخلتم بلادافکلوا من بصلها یطرد عنکم و باها(354) رسول خدافرمودند که هرگاه داخل شهرى شدید، از پیاز آن شهر بخورید تا گرفتارى وباى آن شهرنشوید. ((پیاز جهاز هاضمه و مجارى تنفس را ضد عفونىمى کند و از ابتلاء به اسهال و سرما خوردگى جلوگیرى مى نماید. پیاز یک ماده ضدعفونى است ، و میکروبهاى گوشتها را از بین مى برد و به تجربه ثابت شده است که سمگوشتهاى مانده را که ایجاد اسهال مى نماید کم مى کند. و روى این اصل کسانى که خارجاز منزل غذا مى خورند باید پیاز را فراموش نکنند.(355) ما میدانیم کهیکى از نشانه هاى مرض وبا، اسهال است و اسهال بواسطه میکربهاى روده پیدا مىشود. یکى از غذا شناسان براى همه مسافران خصوصا حجاج خوردن آن را توصیه مى کند ومى گوید: ((یکى از سبزیهاى مفیدى که داراى ویتامینهاى (ب ) مى باشد پیاز است که خوردن خام آن به کلیه حجاج ، توصیه مى شود، زیراعلاوه بر داشتن ویتامین هاى مفید، جهاز را ضد عفونى و پاک کرده و اشتها را زیاد مىکند، بنابراین وجود آن بر سر سفره حجاج لازح و ضروریاست
ابوالفضل
سهشنبه 8 مردادماه سال 1387 ساعت 12:27 ق.ظ