تره یکى از سبزیهاى خوردنى استکه ساقه ندارد دو برگهاى آن دراز تا خورده است ، خام آن خورده مى شود و در پختنخورشت هاى سبزى دار هم بکار مى رود در فارسى به آن نیز((گندنا))بر وزن((سنگ پا))گفته مى شود. ترهاز سبزیهاى مفیدى است که جزء خوراک پیشوایان دینى بوده است . کان امیرالمومنین (ع ) یاکل الکرات بالملح الجریش .(337) على (ع ) تره را با نمک میل مىفرمود. رایت اباالحسن الاول (ع ) یقطع الکراث باصوله فیغسلهبالماء فیاکله))(338) مردى مىگوید امام کاظم (ع ) را دیدم که (دربستانى ) تره را مى چید و آن با آب مى شست سپستناول مى فرمود. خاصیت تره فراوان است ، مخصوصا براى رفع بواسیر بسیار موثر است . سئل ابو عبدالله (ع ) عن الکراث فقال کله فان فیه اربعخصال ، یطیب النکهة و یطرد الریاح ، و یقطع البواسیر و هو امان من الجدام لمن ادمنعلیه(339) از حضرت امام صادق ع در باره خواص ترهسئوال شد، آن حضرت فرمودند در آن 4 خصلت است . 1 - دهان را خوشبو مى سازد 2 - بادهاى معده را بر طرف مى نماید 3 - بیمارى بواسیر را از بین مى برد. 4 - کسىکه همیشه از آن بخورد دچار بیمارى جذام نمى شود. ((تره براى بواسیر و بادهاى غلیظ شکم مفید مى باشد، اشتها راباز مى کند و غریزه جنسى را تحریک مى نماید رنگ چهره را باز کرده و بر زیبایى ولطافت پوست مى افزاید))(340) تره مانند پیاز سبزى است که خاصیت ضد عفونىدارد، و به همین جهت معده هاى متعفن را پاک مى کنماید و نیز اشتها را تحریک مى کندو چون مى دانیم بوى گند دهان اغلب بر اثر فساد معده است ، در صورت ضد عفونى شدنمعده دهان نیز خوشبو مى شود ولى خود تره بوى مخصوصى دارد و هر کس بخورد دهانش داراىآن بو مى شود. و به همین مناسبت ممکن است بعضى از بوى تره ناراحت باشند، از این روپیامبر اکرم (ص ) در ضمن حدیثى راجع به تره مى فرماید: ولکن ان اکل منه ... فلا یخرج الى المسجد کراهیة اذاه على من یجالسه(341) اگر کسى تره بخورد نباید به مسجدبرود، براى آنکه دیگران ناراحت نشوند. و خلاصه این دو روایت که یکى تره را خوشبوکننده دهان و دیگرى تره را وسیله بوى بد مى داند این است که : تره چون خاصیت ضدعفونى دارد طبیعتا خویش داراى بوى زننده اى است و همین بو سبب مى شود که بوهاى گنددیگر را که از راه دهان خارج مى شوند خنثى سازد
ابوالفضل
سهشنبه 8 مردادماه سال 1387 ساعت 12:27 ق.ظ