((درهر صد گرم خرما مقدار ترکیبات آن از این قرار است . 1 - آب 8/13 تا 59 گرم 2 - مواد سفیده اى 9 تا 9/1 گرم 3 - مواد قندى 6/17 تا 70 گرم 4 - چربى 3 تا 5/2 گرم 5 - پتاسیم 9/64 تا 75 میلى گرم 6 - سدیم 1/4 تا 48 میلى گرم 7 - کلسیم 51 تا 75 میلى گرم 8 - منیزیم 3/50 تا 5/58 میلى گرم 9 - آهن 3/1 تا 6میلى گرم 10 - مس 18 تا 28 میلى گرم 11 - املاح گوگرد 8/43 تا 50 میلىگرم 12 - املاح کلر 248 تا 290 میلى گرم 13 - ویتامین (آ) 50 تا 100 واحد بینالمللى 14 - ویتامین (ب 1) 07/ تا 7/0 میلى گرم 15 - ویتامین (ب 2) 05/ تا 3 /0 میلى گرم 16 - ویتامین (نیاسین ) پ . پ . 6 تا 3/3 میلى گرم 17 - ویتامین (سى ) 7/2 تا 10 میلى گرم و هر صد گرم خرما 157 کالرى حررات داده و تا رقم 383نیز گفته شده است . 220 ضمنا خرماهاى تر، خشک ، کهنه ، تازه و انواع دیگر آنمقدار ترکیباتش فرق مى نماید(272))) پیشوایان اسلام به خرما اهمیت مخصوصى میدادند لذا مىبینیم در حدیثى از امام صادق (ع ) رسیده است که : کان طعامرسول الله الشعیراذا وجده ، و حلواه التمر(273) غذاىرسول خدا نان جوین و حلواى آن حضرت خرما بود. و نیز مى خوانیم که على (ع ) نانرا با خرما میل مى فرموده است . یاکل الخبز بالتمر(274) در ضمن برخى روایات خواصى براى خرمااز پیامبر اکرم ائمه اطهار(ع ) رسیده است ، از جمله روزى مقدارى خرما را در پیشپیامبر(ص ) گذاردند، حضرت در این باره فرمود: ان فى تمرکمهذا تسع خصال : یخبل الشیطان و یقوى الظهر و یزید فى المجامعة ، و یزید فى السمع والبصر، و یقرب من الله ، و یباعد من الشیطان ، و یهضم الطعام و یذهب باالداء و یطیبالنکهة(275) در خرما نه خاصیت است : 1 - ازمیکرب جلوگیرى مى نماید 2 - سبب تقویت ستون فقرات است 3 - قوه باه را زیاد مى کند. 4 - قواى بینایى و شنوایى را تقویت مى نماید. 5 و 6 - انسان را به خدا نزدیک و ازشیطان دور مى نماید. 7 - سبب هضم غذا است 8 - دردها را نابود مى سازد. 9 - دهان راخوشبو مى نماید. با پیشرفت دانش پزشکى و غذاشناسى ، کلمات پیامبر اکرم (ص ) صورتدیگرى به خود گرفته زیرا در زمانى که خبرى از میکروب نبود آنحضرت خرما را مانعورادع میکروب میداند و ما میدانیم میکروب نمى تواند تاثیرى بر بدن سالم و قوى داشتهباشد و خرما معدن نیرو است . با در نظر گرفتن مقدار ترکیبات خرما بخوبى اینموضوع قابل درک است زیرا گفتیم : در خرما کلسیم وجود دارد و این عامل اصلىاستحکام استخوان ها است و نیز فسفر هست که مانع ضعف اعصاب و خستگى است و ضمنا براىتقویت قوه بینایى موثر است و نیز سدیم در آن وجود دارد که از زکام و کرى جلوگیرىکرده و حالت اسیدى دستگان گوارش را قلیایى مى نماید و نیز پتاسیم در خرما هست کهبرخى فقدان آنرا علت حقیقى بروز زخم معده مى دانند. وجود پتاسیم اشتهاآور است ،کمبود آن امراض حلقى بویژه تورم لوزه ها را ایجاد مى نماید، گاهى تورم قوزک پا بهعلت کمى پتاسیم در بدن است ، خستگى در کمبود پتاسیم دیده مى شود، و همانطورى کهکلسیم اهمیت مخصوصى در استخوانها دارد، پتاسیم نیز براى ماهیچه اى و بافت ها ارزش فراوانى دارد. در ضمن خواصى که پیامبر(ص ) براى خرما بیان نمودند این جمله نیزبچشم مى خورد: تذهب بالداء درد را مىبرد، نظیر این جمله از حضرت على (ع ) رسیده است کلواالتمر فان فیه شفاء من الادواء خرما بخورید، زیرا خرما شفاى دردهاىبسیارى است بنابر آنچه غذا شناسان بیان نموده اند:
ابوالفضل
یکشنبه 6 مردادماه سال 1387 ساعت 02:16 ق.ظ