مقدار ترکیبات خرما

 
((در هر صد گرم خرما مقدار ترکیبات آن از این قرار است .
1 - آب 8/13 تا 59 گرم
2 - مواد سفیده اى 9 تا 9/1 گرم
3 - مواد قندى 6/17 تا 70 گرم
4 - چربى 3 تا 5/2 گرم

5 - پتاسیم 9/64 تا 75 میلى گرم
6 - سدیم 1/4 تا 48 میلى گرم
7 - کلسیم 51 تا 75 میلى گرم
8 - منیزیم 3/50 تا 5/58 میلى گرم
9 - آهن 3/1 تا 6 میلى گرم
10 - مس 18 تا 28 میلى گرم
11 - املاح گوگرد 8/43 تا 50 میلى گرم
12 - املاح کلر 248 تا 290 میلى گرم
13 - ویتامین (آ) 50 تا 100 واحد بین المللى
14 - ویتامین (ب 1) 07/ تا 7/0 میلى گرم
15 - ویتامین (ب 2) 05/ تا 3 /0 میلى گرم
16 - ویتامین (نیاسین ) پ . پ . 6 تا 3/3 میلى گرم
17 - ویتامین (سى ) 7/2 تا 10 میلى گرم
و هر صد گرم خرما 157 کالرى حررات داده و تا رقم 383 نیز گفته شده است .
220
ضمنا خرماهاى تر، خشک ، کهنه ، تازه و انواع دیگر آن مقدار ترکیباتش فرق مى نماید(272)
))
پیشوایان اسلام به خرما اهمیت مخصوصى میدادند لذا مى بینیم در حدیثى از امام صادق (ع ) رسیده است که :
کان طعام رسول الله الشعیراذا وجده ، و حلواه التمر(273)
غذاى رسول خدا نان جوین و حلواى آن حضرت خرما بود.
و نیز مى خوانیم که على (ع ) نان را با خرما میل مى فرموده است .
یاکل الخبز بالتمر(274)
در ضمن برخى روایات خواصى براى خرما از پیامبر اکرم ائمه اطهار(ع ) رسیده است ، از جمله روزى مقدارى خرما را در پیش پیامبر(ص ) گذاردند، حضرت در این باره فرمود:
ان فى تمرکم هذا تسع خصال : یخبل الشیطان و یقوى الظهر و یزید فى المجامعة ، و یزید فى السمع و البصر، و یقرب من الله ، و یباعد من الشیطان ، و یهضم الطعام و یذهب باالداء و یطیب النکهة (275)
در خرما نه خاصیت است :
1 - از میکرب جلوگیرى مى نماید 2 - سبب تقویت ستون فقرات است 3 - قوه باه را زیاد مى کند. 4 - قواى بینایى و شنوایى را تقویت مى نماید. 5 و 6 - انسان را به خدا نزدیک و از شیطان دور مى نماید. 7 - سبب هضم غذا است 8 - دردها را نابود مى سازد. 9 - دهان را خوشبو مى نماید.
با پیشرفت دانش پزشکى و غذاشناسى ، کلمات پیامبر اکرم (ص ) صورت دیگرى به خود گرفته زیرا در زمانى که خبرى از میکروب نبود آنحضرت خرما را مانع ورادع میکروب میداند و ما میدانیم میکروب نمى تواند تاثیرى بر بدن سالم و قوى داشته باشد و خرما معدن نیرو است .
با در نظر گرفتن مقدار ترکیبات خرما بخوبى این موضوع قابل درک است زیرا گفتیم :
در خرما کلسیم وجود دارد و این عامل اصلى استحکام استخوان ها است و نیز فسفر هست که مانع ضعف اعصاب و خستگى است و ضمنا براى تقویت قوه بینایى موثر است و نیز سدیم در آن وجود دارد که از زکام و کرى جلوگیرى کرده و حالت اسیدى دستگان گوارش را قلیایى مى نماید و نیز پتاسیم در خرما هست که برخى فقدان آنرا علت حقیقى بروز زخم معده مى دانند.
وجود پتاسیم اشتهاآور است ، کمبود آن امراض حلقى بویژه تورم لوزه ها را ایجاد مى نماید، گاهى تورم قوزک پا به علت کمى پتاسیم در بدن است ، خستگى در کمبود پتاسیم دیده مى شود، و همانطورى که کلسیم اهمیت مخصوصى در استخوانها دارد، پتاسیم نیز براى ماهیچه اى و بافت ها ارزش ‍ فراوانى دارد.
در ضمن خواصى که پیامبر(ص ) براى خرما بیان نمودند این جمله نیز بچشم مى خورد:
تذهب بالداء
درد را مى برد،
نظیر این جمله از حضرت على (ع ) رسیده است
کلوا التمر فان فیه شفاء من الادواء
خرما بخورید، زیرا خرما شفاى دردهاى بسیارى است بنابر آنچه غذا شناسان بیان نموده اند:
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد