نمک یا کلرور سدیم چیزىاست که در اسلام به آن سفارش شده است : رسول اکرم (ص ) مى فرماید: لا یصلح الطعام الا بالملح(194) غذا جزبا نمک اصلاح نمى شود. نمک است که ظاهرا غذا را خوشمزه و مطبوع مى سازد در واقعبا آن خاصیت مى دهد. ((گذشته از آزمایشهاى علمى واعمال فیزیولوژیکى نمک در بدن ، امروزه در بررسى هاى دقیقى که به عمل آمده بیش ازپیش وجود نمک را در زندگى لازم دانسته اند و در آزمایشهاى که بر روى حیوانات نمودهاند ملاحظه گردیده چنانکه یک ماه ببدن حیوانى نمک نرسد تلف خواهد شد بنابراین مىتوان نمک طعام یا کلرسدیم را جزء مواد حیاتى بشر دانست))(195) اسلام مخصوصاسفارش مى کند که هنگام شروع و پس از پایان غذا نمک مصرف گردد. پیامبر اسلام (ص )به امیر مؤ منان (ع ) فرموده است : ((افتتح بالملح و اختم به فانه من افتح بالملح و ختم به عوفىمن اثنین و سبعین نوعا من انواع البلاء، منها الجنون و الجذام و البرص))(196) غذایت رابا نمک شروع کن و با نمک پایان ده زیرا کسى که این دستور را مراعات کند از امراضگوناگونى مصون خواهد ماند که بعضى از آنها؛ دیوانگى ، جذام (خوره ) و پیسى است . ((کلرور سدیم(197)یکى از املاح لازمبراى بدن مى باشد، این ملح(198)دو عمل مهم در بدنانجام مى دهد یکى عمل شیمیایى و دیگرى عمل فیزیکى : عمل شیمیایى ((کلرور سدیم در غدد معده و اثنى عشرتجزه شده و اسید کلریدریک(199)معده را درست مىکند و بطورى که تجزیه شده است اگر به حیوانى براى مدت نسبتا زیادى غذاهایى بدهند کهفاقد کلرور سدیم و یا کلرورهاى دیگر باشد معده او اسید کلریدریک ترشح نمى کند و یااگر بر عکس مقدار زیادى کلرور سدیم یا کلرورهاى دیگر داده شود مقدار اسید کلریدریکمعده افزایش مى یابد هنگام هضم غذا به علت ترشح اسید کلریدریک از معده ، حالتقلیایى خون زیاد مى شود و پیشاب هم به همین علت تیره مى گردد. کلرور سدیم اشتهارا زیاد مى کند (به علت تولید نمودن اسید کلریدریک ) سدیم حاصله از تجزیه کلرورسدیم در غدد معده براى ساختن ترشحات لوز المعده به کار مى رود. عمل فیزیکى : عبارتست از تنظیم فشار اسمزى بینمایعات و یاخته هاى بدن . چون هر آن به علت ورود مواد غذایى و آب به بدن و عملیاتشیمیایى که در آن انجام مى گیرد ممکن است تعادل فشار اسمزى به هم بخورد و این بهمخوردگى اسمزى ، به ضرر بدن تمام مى شود، لذا باید املاحى در بدن وجود داشته باشندکه به آسانى بتوانند این تعادل را بر قرار نمایند املاحى که این عمل را انجام مىدهند باید داراى دو خاصیت مهم باشند. یکى آنکه مولکول آنها سبک باشد تا به آسانىنقل و انتقال یابد و دیگر اینکه حتى المقدور داخل در عملیات شیمیایى نشود، کلرورسدیم (نمک ) از املاحى است که ایندو خاصیت را بحد اعلى دارا مى باشد به محض اینکهغلظت مایعات بدن از حیق تعداد مولکولها کم شود جاى آنها را پر مى کند و اگر اینغلظت فزونى یابد از میدان عمل خارج مى گردد و به این ترتیب فشار اسمزى همیشه ثابتمى باشد. علاوه بر دو عمل مذکور که کلرور سدیم انجام مى دهد گمان مى رود که درعملیات سوخت بدن و دفع مواد مضره حاصله از آن مداخلاتى داشته باشند. دفع اوره وآمیدها و بعضى مواد دیگر از راه کلیه ها به کمک املاح قلیایى و مخصوصا کلرور سدیمانجام مى گیرد. بدن انسان روزانه هفت الى 8 گرم کلرور سدیم احتیاج دارد و اینمقدار ممکن است به وسیله اغذیه ، داخل بدن شود ولى گاهى هم به اندازه کافى از اینراه به بدن نمى رسد. باید شخص ، آن را به غذاى خود بیفزاید))(200) لازم به تذکراست که دستور مصرف نمک قبل و بعد از غذا مربوط بحال عادى و سلامت بدن است . و اگرکسى بیمارى مخصوصى داشته باشد، که نمک برایش مضر تشخیص داده شود، مى بایست تابهبودى کامل از مصرف نمک خوددارى کند. و نیز تذکر این نکته لازم است ، که طبقدستور اسلام ، نمک خوردن قبل و عبد از غذا بایستى مقدار کم انجام شود، یعنى بخیالخاصیت بیشتر نباید نمک هاى زیادى را با ناراحتى بر خود تحمیل نمود زیرا در خودغذاها مقدارى نمک موجود است . اینک مقدار نمک به گرم در هر کیلو ماده غذایى : شیر 5 / 1 الى 2 گرم کره تازه 1 الى 14 گرم تخم مرغ 35 گرم ماهى آبشیرین 48 گرم ماهى دریا 5 گرم نخود 68 گرم لوبیا 50 گرم عدس 40 / 1گرم سیب زمینى 85 گرم برنج 07 گرم میوه جات در حدود 25 گرم