نمک

  
نمک یا کلرور سدیم چیزى است که در اسلام به آن سفارش شده است :
رسول اکرم (ص ) مى فرماید:
لا یصلح الطعام الا بالملح (194)
غذا جز با نمک اصلاح نمى شود.
نمک است که ظاهرا غذا را خوشمزه و مطبوع مى سازد در واقع با آن خاصیت مى دهد.
((گذشته از آزمایشهاى علمى و اعمال فیزیولوژیکى نمک در بدن ، امروزه در بررسى هاى دقیقى که به عمل آمده بیش از پیش وجود نمک را در زندگى لازم دانسته اند و در آزمایشهاى که بر روى حیوانات نموده اند ملاحظه گردیده چنانکه یک ماه ببدن حیوانى نمک نرسد تلف خواهد شد بنابراین مى توان نمک طعام یا کلرسدیم را جزء مواد حیاتى بشر دانست ))(195)
اسلام مخصوصا سفارش مى کند که هنگام شروع و پس از پایان غذا نمک مصرف گردد.
پیامبر اسلام (ص ) به امیر مؤ منان (ع ) فرموده است :
((افتتح بالملح و اختم به فانه من افتح بالملح و ختم به عوفى من اثنین و سبعین نوعا من انواع البلاء، منها الجنون و الجذام و البرص ))(196)
غذایت را با نمک شروع کن و با نمک پایان ده زیرا کسى که این دستور را مراعات کند از امراض گوناگونى مصون خواهد ماند که بعضى از آنها؛ دیوانگى ، جذام (خوره ) و پیسى است .
((کلرور سدیم (197) یکى از املاح لازم براى بدن مى باشد، این ملح (198) دو عمل مهم در بدن انجام مى دهد یکى عمل شیمیایى و دیگرى عمل فیزیکى :
عمل شیمیایى 
((کلرور سدیم در غدد معده و اثنى عشر تجزه شده و اسید کلریدریک (199) معده را درست مى کند و بطورى که تجزیه شده است اگر به حیوانى براى مدت نسبتا زیادى غذاهایى بدهند که فاقد کلرور سدیم و یا کلرورهاى دیگر باشد معده او اسید کلریدریک ترشح نمى کند و یا اگر بر عکس مقدار زیادى کلرور سدیم یا کلرورهاى دیگر داده شود مقدار اسید کلریدریک معده افزایش مى یابد هنگام هضم غذا به علت ترشح اسید کلریدریک از معده ، حالت قلیایى خون زیاد مى شود و پیشاب هم به همین علت تیره مى گردد.
کلرور سدیم اشتها را زیاد مى کند (به علت تولید نمودن اسید کلریدریک ) سدیم حاصله از تجزیه کلرور سدیم در غدد معده براى ساختن ترشحات لوز المعده به کار مى رود.
عمل فیزیکى : 
عبارتست از تنظیم فشار اسمزى بین مایعات و یاخته هاى بدن . چون هر آن به علت ورود مواد غذایى و آب به بدن و عملیات شیمیایى که در آن انجام مى گیرد ممکن است تعادل فشار اسمزى به هم بخورد و این بهم خوردگى اسمزى ، به ضرر بدن تمام مى شود، لذا باید املاحى در بدن وجود داشته باشند که به آسانى بتوانند این تعادل را بر قرار نمایند املاحى که این عمل را انجام مى دهند باید داراى دو خاصیت مهم باشند. یکى آنکه مولکول آنها سبک باشد تا به آسانى نقل و انتقال یابد و دیگر اینکه حتى المقدور داخل در عملیات شیمیایى نشود، کلرور سدیم (نمک ) از املاحى است که ایندو خاصیت را بحد اعلى دارا مى باشد به محض اینکه غلظت مایعات بدن از حیق تعداد مولکولها کم شود جاى آنها را پر مى کند و اگر این غلظت فزونى یابد از میدان عمل خارج مى گردد و به این ترتیب فشار اسمزى همیشه ثابت مى باشد.
علاوه بر دو عمل مذکور که کلرور سدیم انجام مى دهد گمان مى رود که در عملیات سوخت بدن و دفع مواد مضره حاصله از آن مداخلاتى داشته باشند. دفع اوره و آمیدها و بعضى مواد دیگر از راه کلیه ها به کمک املاح قلیایى و مخصوصا کلرور سدیم انجام مى گیرد.
بدن انسان روزانه هفت الى 8 گرم کلرور سدیم احتیاج دارد و این مقدار ممکن است به وسیله اغذیه ، داخل بدن شود ولى گاهى هم به اندازه کافى از این راه به بدن نمى رسد. باید شخص ، آن را به غذاى خود بیفزاید
))(200)
لازم به تذکر است که دستور مصرف نمک قبل و بعد از غذا مربوط بحال عادى و سلامت بدن است . و اگر کسى بیمارى مخصوصى داشته باشد، که نمک برایش مضر تشخیص داده شود، مى بایست تا بهبودى کامل از مصرف نمک خوددارى کند.
و نیز تذکر این نکته لازم است ، که طبق دستور اسلام ، نمک خوردن قبل و عبد از غذا بایستى مقدار کم انجام شود، یعنى بخیال خاصیت بیشتر نباید نمک هاى زیادى را با ناراحتى بر خود تحمیل نمود زیرا در خود غذاها مقدارى نمک موجود است . اینک مقدار نمک به گرم در هر کیلو ماده غذایى :
شیر 5 / 1 الى 2 گرم
کره تازه 1 الى 14 گرم
تخم مرغ 35 گرم
ماهى آب شیرین 48 گرم
ماهى دریا 5 گرم
نخود 68 گرم
لوبیا 50 گرم
عدس 40 / 1 گرم
سیب زمینى 85 گرم
برنج 07 گرم
میوه جات در حدود 25 گرم


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد