مایکروسافت

خداحافظ مایکروسافت !

 

اگر نگاهی به اطراف خود بیندازیم ‏‏‏, دامنه نفوذ مایکروسافت را درسطح رایانه های شخصی جهان خواهیم دید

. چیزی حدود 96 درصد کاربران رایانه های شخصی از سیستم عامل ویندوز و برنامه های متناسب با آن استفاده می کنند اما آیا تا به حال فکر کنار گذاشتن مایکروسافت به ذهن شما خطورکرده است؟
بیشتر کاربران غیر حرفه ای و آماتور اصلاًًََََ لینوکس را نمی شناسند و از مزایا و معایب آن به طور کامل بی خبرند. کاربران حرفه ای نیز به علت وابستگی زیاد به برنامه های تحت ویندوز مجبورند از ویندوز استفاده کنند اما این همه ماجرا نیست.
بسیاری از شرکتهای بزرگ طراحی لینوکس (مانند ردهت, زوزه, ناپیکس و...) ادعا می کنند که به جای استفاده از سیستم عامل ویندوز می توان از لینوکس استفاده کرد و لینوکس می تواند به طور کامل جایگزین ویندوز شود.
گرچه این مسئله در حال حاضر مبالغه ای بزرگ به نظر می رسد ولی خیلی هم دور از واقعیت نیست, بعضی از شرکتهای برنامه نویسی همزمان با ارائه نسخه ی تحت ویندوز برنامه خود, یک نسخه تحت لینوکس نیز ارائه می کنند. از طرفی برای بسیاری از برنامه های مورد نیاز تحت ویندوز برنامه های جایگزین ساخته شده است. از اینها گذشته برنامه هایی نیز به بازار ارائه شده است که محیط ویندوز را در لینوکس اجرا می کنند. از آنجایی که مسئله جایگزینی لینوکس به جای ویندوز در حال حاضر بسیار بعید به نظر می رسد؛ اما می توان در کنار ویندوز از لینوکس نیز استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم شما را با تاریخچه, مزایا و انواع لینوکس آشنا کنیم و هدف از استفاده آن را به طور خلاصه بیان نماییم.

 

تا قبل از سال 1991 میلادی تنها انتخاب کاربران معمولی کامپیوتر سیستم عامل DOS مایکرو سافت بود. اگرچه کامپیوترهای اپل از شرکت مکینتاش به همراه سیستم عامل MacOs بهتر به نظر میرسیدند اما قیمت های نجومی این دستگاهها مانع از آن می شد که هر کسی بتواند از عهده ی هزینه آن ها برآید. انتخاب دیگر برای سیستم عامل, ورود به دنیای یونیکس بود, اما استفاده از یونیکس نیز خالی از اشکال نبود؛ چرا که قیمت بسیار بالایی که فروشندگان یونیکس برای آن در نظر گرفته بودند به تنهایی کافی بود تا کاربران کامپیوترهای شخصی از آن دور بمانند. مهم تر اینکه Source هیچ سیستم عاملی در دسترس نبود وکمپانی ها و شرکتها به شدت از منبع یا همان Source برنامه ها مراقبت می کردند ( البته هم اکنون هم بسیاری از شرکتها, مانند مایکروسافت از Source برنامه های خود به شدت محافظت می کنند.)
در سال 1991 یک دانشجوی سال دوم رشته ی کامپیوتر دانشگاه هلسینکی که به شدت به شبکه های کامپیوتری و دنیای سیستم عامل ها علاقه داشت به صورت تفریحی بر روی سیستم عاملی شبیه یونیکس کار می کرد. او با الهام از یونیکس و با استفاده از زبان های برنامه نویسی C و اسمبلی سیستم عاملی را طراحی کرد و بر روی شبکه جهانی اینترنت فرستاد. او خود نیز باور نداشت که روزی آنچه خلق کرده تا آن حد بزرگ شود که تحولی عظیم در سیستم های عامل و دنیای کامپیوتر به وجود آورد ومهم ترین خطر تهدید کننده ی مایکرو سافت, غول نرم افزاری جهان شود.  

 

در اواسط سپتامبر 1991, نسخه ی 01/0  این سیستم عامل با کمک تعدادی برنامه نویس علاقه مند و با نامی برگرفته از یونیکس , منتشر شد. امروزه نسخه های متفاوت لینوکس آن قدر زیاد است که از حد شمارش خارج شده است, چرا که هر کس می تواند با تغییر دادن یک خط از Source اصلی سیستم عامل, لینوکسی با نام خود منتشر سازد. در حال حاضر بیشتر افراد و شرکتهای مهم برای استفاده های ویژه ی خود, یک نسخه از لینوکس طراحی کرده اند. لینوکس مزایای بسیار زیادی دارد که از آن جمله رایگان بودن آن می باشد. از طرفی امنیت لینوکس در برابر ویروسها و هکرها , زبانزد خاص و عام است. پایداری لینوکس بسیار قابل توجه است. بیشتر کاربران , لینوکس را سیستم عامل تمام عمر می دانند. لینوکس درترمینال های شبکه بسیار سریعتر و بهتر از ویندوز عمل می کند و بیشتر منافذ و ورودی هایی که ویروسها و کرمهای رایانه ای به وسیله آنها به سیستم حمله می کنند را از بین می برد.

 

همان طور که گفته شد لینوکس انواع بسیار زیاد و متفاوتی دارد اما چند شرکت بزرگ و مهم برنامه نویسی نسخه هایی تجاری از لینوکس را با نام خود و با کاربردهایی متفاوت منتشر کرده اند که از آن جمله می توان به لینوکس های ردهت, ماندریک, ناپیکس, دبیان, جنتو, زوزه و... اشاره کرد. (در مقاله بعدی به بررسی آنها خواهم پرداخت.)

لینوکس نسخه های متفاوتی دارد که معرفی آنها از عهده این مقاله خارج است و نیاز به تألیف کتب بسیار زیادی دارد, اما نکته مهمی که شاید برای شما هم پیش آمده باشد این است که دلیل استفاده از لینوکس به جای سیستم عامل زیبا و حرفه ای ویندوزچیست و چرا اینقدر در رسانه های داخلی و خارجی سخن از به کار گیری لینوکس است؟
یکی از مهم ترین مشخصه های لینوکس رایگان بودن آن است. سورس هسته ی(Kernel Source) لینوکس برای همه رایگان است. حتی اگر شما یکی از بسته های لینوکس را با برنامه های جانبی آن خریداری کنید مبلغ بسیار ناچیزی برای شما تمام خواهد شد. البته می دانید که بیشتر برنامه های قابل اجرا در لینوکس به طور رایگان بر روی اینترنت موجود است. این در حالی است که برای خرید یک نسخه ویندوز باید مبلغ قابل توجهی بپردازید. بیشتر برنامه های سازگار با ویندوز نیز با هدف تجاری به وجود آمده اند و خرید آنها مستلزم پرداخت وجه است. البته در کشور ما سیستم عامل ویندوز به صورت رایگان در اختیار مردم قرار دارد اما چند سال بعد که ایران رسماً به عضویت سازمان تجارت جهانی در آمد, حداقل شرکتها و مؤسسات رسمی باید برای در اختیار گرفتن ویندوز مبلغی را بپردازند که درسطح کل کشور, این مبلغ بسیار هنگفت خواهد بود و سرمایه بسیار عظیمی از کشور خارج خواهد شد. به همین دلیل مسئولین کشور باید تا آن زمان نسخه کاملی از لینوکس به همراه برنامه های جانبی آن و سازگار با فرهنگ و زبان مردم ایران تهیه کنند. با اینکه در حال حاضر ترک مایکروسافت و محصولات آن تقریباً غیر ممکن است اما می توان در کنار ویندوز از لینوکس هم بهره گرفت و کم کم با دنیایی فراتر از دنیای مایکروسافت آشنا شد
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد